Kitarović o Oluji, Plenković o Srbiji


Hrvatski državni vrh poručio je danas u Kninu, na obiležavanju 23. godišnjice vojnopolicijske akcije Oluja, najvećeg egzodusa Srba od Drugog svjetskog rata, da je to bila veličanstvena i najveća pobjeda u istoriji Hrvatske nad “agresijom” tadašnjeg srpskog režima i školski primjer operacije.

I dok predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u svom prigodnom obraćanju nije pominjala susjedsku politiku, osim da će Hrvatska podržati BiH na njenom putu ka EU, premijer Andrej Plenković je dobar dio svog obraćanja posvtio odnosima sa Srbijom.

“Hrvatska je bila velika u pobjedi pa je još 1996. godine pružila ruku pomirenja kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom. Danas se zalažemo i za saradnju i dobrosusjedske odnose koji se moraju zasnivati na istini, pomirenju, odgovornom suočavanju s prošlošću i pravdi. To podrazumjeva i pronalazak odgovornih za sva krivična djela počinjena tokom rata”, rekao je Plenković.

Dodao je da, međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsko pomirenje, kao što je, kako je rekao, iskreno preuzimanje odgovornosti omogućilo primjereno trajno pomirenje Francuske i Njemačke i stvorilo snažni temelj današnje EU”.

Rekao je i da je “Oluja” u svega nekoliko dana gotovo u cjelosti poništila učinke petogodišnje okupacije Hrvatske započete u avgustu 1990. i “vojnički porazila velikosrpsku politiku režima Slobodana Miloševića”.

Kitarović je na Kninskoj tvrđavi poručila da Hrvatska ne smije zaboraviti Domovinski rat i hrvatske branitelje.

“Ratne događaje čuvajmo u sjećanjima, ostavljamo ih istoričarima i analitičarima neka ih proučavaju, ali vrijednosti domoljubnog zajedništva moramo prenositi budućim naraštajima, jer je to ključ uspješne izgradnje hrvatskoga društva, cijele države i bolje budućnosti našim građanima i budućim generacijama”, kazala je ona.

Izgradnja efikasnog sigurnosnog sistema domovinske sigurnosti jedan od nacionalnih prioriteta Hrvatske, rekla je i dodala da su novi izazovi pravednija izgradnja društva i stvaranje boljih uslova za život svih hrvatskih državljana.

Poručila je i da će Hrvatska podržati evropski put BiH i ostati, kako je rekla, privržena razvoju najboljih mogućih međusobnih odnosa, što pretpostavlja i čvrstu podršku zahtjevima Hrvata “za punom ravnopravnošću u ostvarivanju legitimnih nacionalnih prava”.

Grabar-Kitarović je rekla da je Oluja bila veličanstvena pobjeda na jedinstvenom ratištu te da je potpuni poraz “agresor” doživio u daljnjim vojnim operacijama u BiH, čime su stvoreni preduslovii za postizanje mira.

Naglasila je i da je se sa ove distance može reći da je akcija Oluja “školski primjer uspješno vođene operacije koja se proučava na mnogim vojnim školama u svijetu”.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ocijeenio je da je Hrvatska u proteklom ratu pobijedila zato što je, kako je rekao, imala jaku nacionalnu svijest o istorijskom trenutku obnove hrvattske države.

(Tanjug)

Previous Mediji o crnogorskom oficiru na obilježavanju Oluje
Next Grčko-ruska borba za Balkan

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *