Petković: Za dogovor o energetici između Srba i Albanaca potrebno je formirati ZSO


Da bi se došlo do bilo kakvog dogovora o energetici između Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji potrebno je da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO), a jasno je da Priština ne želi da je formira, rekao je danas pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je istakao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jasno nekoliko puta rekao da postoje crvene linije kada je riječ o Gazivodama i trafostanici Valač.

Pošto Priština ne želi da formira ZSO a u Briselskom sporazumu stoji da kada se govori o energetici tu se radi samo o dogovorima, a ne o konačnom sporazumu, Srbija se nalazi u situaciji u kakvoj se nalazi, a koja se prije svega odnosi na konstantne prijetnje da će da se zauzmu Gazivode i Valač, rekao je on za Pink.

Kako je naveo na te prijetnje Srbija je vrlo mudro reagovala, pogotovu što želi da zastiti mir i bezbjednost Srbima na KiM, ali i u Srbiji, vodeći računa o bezbjednosti u čitavom regionu.

Objasnio je da Gazovode hidroelektrana, kao i trafostanica Valač, predstavljaju dva objekta od strateške važnosti i za državu Srbiju, a pogotovu za srpski narod na Kosovu i Metohiji, prije svega za Srbe na sjeveru KiM, jer se preko ta dva objekta Srbi snabdjevaju strujom.

– Ono što je posebno bitno jeste da je jezero Gazivode bitno i za svu vodu koja dolazi na KiM i koju koriste stanovnici Prištine i zahvaljujući toj vodi se hladi i Termoelektrana Obilić 1 i 2. Ta dva objekta su od strateškog značaja za pozicioniranje na KiM i to dobro znaju i međunarodne snage koje se dole pozicioniraju, ali i država Srbija – dodao je Petković.

Istakao je da “bukači” koji šire dezinformacije samo žele da slabe pozicije Srbije, jer niko nije govorio ni o podjeli, ni o razgraničenju, ni o etničkim granicama, a i pitanje je da li bi to bilo prihvaćeno od strane zapadnih sila koje su mentori kosovske nezavisnosti.

– Vidimo da Albanci insistiraju na nezavisnosti Kosova, a sa druge strane imamo predsjednika Vučića koji mudro ćuti i ne izlazi sa konkretnim modelom rješenja, jer želi da osigura da to rješenje ima podršku, a kada je bude imalo da se polako krene u dogovor jedne i druge strane – naveo je.

Govoreći o formiranju ZSO, Petković je kazao da je jasno da Priština ne želi da formira ZSO, kao što je jasno i da je juče istekao rok za predstavljanje nacrta statuta za formiranje ZSO.

– U petak je Haradinaj rekao da će u subotu biti predstavljen izvještaj. Niti je taj izvještaj predstavljen, niti je za to nadležna neka njihova radna grupa, jasno je u Briselu, Prištini i Beogradu utvrđeno da nacrt statuta ZSO jedino može da donese Upravljački tim – kazao je Petković.

Dodao je da je Upravljački tim završio nacrt statuta i da će ga uputiti Briselu koji će pozvati dvije strane da se o tome razgovara.

(Tanjug)

Previous Velike gužve na putu Banjaluka – Jajce
Next Migranti otkriveni u „ford fokusu“: Trebinjac prevozio Pakistance

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *