Blokade širom Federacije ako ne bude sjednica oba doma Parlamenta FBiH


Nekadašnji pripadnici Armije BiH i HVO-a najavili su za danas blokade širom Federacije BiH /FBiH/ ukoliko ne bude zakazana sjednica oba doma Parlamenta FBiH i usvojen Zakon o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica.
Blokada je najavljena za 12.55 časova, a jutros se pred zgradom Parlamenta FBiH u Sarajevu okupila grupa od desetak bivših boraca, gdje očekuju informaciju o terminima sjednice oba doma Parlamenta, javljaju federalni mediji.

Do ponovnog nezadovoljstva nekadašnjih pripadnika Armije BiH i HVO-a u vezi sa Zakonom o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica došlo je zbog toga što je Zajednička komisija za usaglašavanje teksta zakona usvojila amandman kojim se definiše način računanja boračkog dodatka.

Problem je nastao jer taj amandman nije usvojen ni u jednom domu, već je te zahtjeve bivših boraca Komisija prihvatila, što je izazvalo pravnu konfuziju.

Predsjednik Komisije za usaglašavanje teksta zakona Jasenko Tufekčić zatražio novu sjednicu Komisije, kako bi se sve usaglasilo.

Kolegijum Predstavničkog doma zasjedao je 2. avgusta, ali nije zakazao sjednicu parlamenta jer im, kako je rečeno iz Komisije za usaglašavanje, nije dostavljen tekst usaglašenog zakona.

Tufekčić je izjavio da se u usaglašenom tekstu pojavio i amandaman Udruženje “Zaboravljeni branitelji” u vezi sa boračkim dodatkom, koji nije dogovoren. Bivši borci kažu da to nije tačno, tvrdeći da posjeduju tekst usaglašenog zakona, te da ne dozvoljavaju da ih međusobno zavade.

Oni su u petak, 3. avgusta, tražili da tekst tog zakona, koji je u prošli ponedjeljak usaglasila Zajednička komisija Parlamenta, bude dostavljen u oba doma.

Sastali su se i sa sekretarom Doma naroda Izmirom Hadžiavdićem, koji ih je obavijestio da su u Parlamentu izdata rješenja za godišnje odmore.

Bivši borci iz FBiH poručuju da je neko svjesno kreirao situaciju koja će za posljedicu imati proteste.

“Borci su spremni. Sad je samo do njih, nije do nas. I ovog puta se izvinjavam građanima, ali mi se moramo boriti”, rekao je bivši borac Nazif Velić.

Foto: Avaz.ba

Previous TEŠKA NOĆ U VLASENICI Policajac ranio provalnika, tri osobe uhapšene
Next Raste broj žrtava razornog zemljotresa, evakuacija turista

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *