HAOS U ZEMLJIŠNIM KNJIGAMA Porez na imovinu plaćaju samo DOBROVOLJCI


Šest godina nakon primjene Zakona o porezu na nepokretnosti ovaj namet plaćaju samo oni koji su dobrovoljno prijavili imovinu.

– Poreska uprava ne raspolaže podatkom koliko nekretnina u RS još nije oporezovano, s obzirom na stanje evidencija u zemljišnim knjigama – objašnjava za Srpskainfo direktorka Poreske uprave RS Zora Vidović.

Ona kaže da je trenutno oporezovano ukupno 1.166.316 nepokretnosti, a da je broj poreskih obveznika koji plaćaju ovaj porez 335.732.

– Ipak, zajedno sa opštinama i gradovima u Srpskoj aktivno se radi na povećanju obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti. Od 2016. godine je propisano da su opštine i gradovi dužni da obavijeste Poresku upravu o nepokretnostima koje se nalaze na njihovoj teritoriji a koje poreski obveznik nije prijavio – navodi Vidovićeva.

Baza podataka

Načelnik Gradiške Zoran Adžić za Srpskainfo kaže da se njegova administracija snalazi kako zna i umije, imajući u vidu da ne postoji jedinstvena baza podataka o nepokretnostima u zemljišnim knjigama.

– Imamo nekoliko načina, a među njima je i taj da provjeravamo građevinske i upotrebne dozvole sa bazom podataka u Poreskoj upravi – navodi Adžić.

Po njegovom mišljenju, budući da prihod od naplate poreza na nepokretnosti ide lokalnim zajednicama, trebalo bi prepustiti i naplatu i kontrolu ovog poreza opštinama i gradovima.

– Vjerujem da bi stepen naplate i obuhvat nepokretnosti bio veći – kaže Adžić i dodaje da je stepen naplate ovog poreza u Gradišci 92 odsto u odnosu na broj izdatih rješenja.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Zoran Adžić

U Poreskoj upravi RS su nam rekli da su izdali „određen broj“ prekršajnih naloga protiv onih koji nisu prijavili nepokretnosti u Fiskalni registar nepokretnosti.

– To nije bilo u masovnom broju iz objektivnih razloga, ali s aktivnijim uključivanjem lokalnih zajednica u identifikovanje neprijavljenih nepokretnosti i broj prekršajnih naloga biće veći – kažu poreznici.

Kazne

Problem u naplati poreza prepoznaju i sami građani, pa nam se tako javio čitalac Stevo Vučenović iz Mrkonjić Grada jer se Zakon ne primjenjuje na sve vlasnike imovine.

– Oni koji su prijavili imovinu plaćaju porez uredno. Među poštenim vlasnicima nekretnina sam i ja. Ako neko ne plati, stižu im opomene i rješenja o prinudnoj naplati. Istovremeno, oni koji nisu prijavili imovinu normalno koriste svoje nekretnine, a neki čak ostvaruju i prihode. Pri tome, poreze ne plaćaju – kaže Vučenović.

S druge strane, Poreska uprava RS „kažnjava“ one koje nisu platili porez na nepokretnosti, a koji su se doborovoljno prijavili u Fiskalni registar nepokretnosti. Tako je prošle godine pokrenuto ukupno 21.701 postupak prinudne naplate na iznos od 3,5 miliona konvertibilnih maraka, dok su samo u prvoj polovini ove godine pokrenuta 22.472 postupka prinudne naplate na iznos obaveze od 4,2 miliona KM.

Foto: EuroBlic / RAS Srbija

Poreska uprava RS

U Poreskoj upravi kažu da se broj prijavljenih nepokretnosti povećava iz godine u godinu, izgradnjom novih nepokretnosti, kao i zbog toga što se smanjuje broj neprijavljenih nepokretnosti. Povećava se i naplata poreza, pa je tako lane naplaćeno 25,1 milion KM ili deset odsto više nego godinu ranije, dok je u prvoj polovini godine naplaćeno 14,5 miliona KM ili 32 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Gastarbajteri

Poreska uprava RS u naplati poreza na nepokretnosti ima najveće probleme sa poreskim obveznicima koji imaju imovinu u Srpskoj a žive u inostranstvu.

Samo u Banjaluci, po procjenama, takvih stanova i kuća ima i do 10.000. Njihovi vlasnici mahom su po Švedskoj i zapadnoj Evropi. Tokom ljeta, naročito u avgustu, dođu u svoj rodni grad. Kuriri Poreske uprave nisu mogli nikog da nađu adresi, pa su na kraju dokumenta poslali poštom, a većina njih se vratila.

(Blic)

Previous Kilometarske kolone u Doljanima: Na prelazak granice ČEKA SE TRI SATA
Next Pedofil, zaposlen u banjalučkom vrtiću, TRAŽIO OD DJEVOJČICE (13) eksplicitne fotografije

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *