Oglasila se ambasada Izraela zbog proslave Oluje


Ambasada Izraela saopštila da je Hrvarska kupila avione F16 od Izraela i da njihovo učešće u vojnoj paradi povodom 23 godišnjice od akcije “Oluja” jedino u vezi sa tim kupoprodajnim ugovorom.

Kako se dodaje, Izrael izuzetno cijeni prijateljstvo sa Srbijom i nije došlo do promjene izraelske politike prema Srbiji.

“Ono nema nikakve političke elemente niti bilo kakve veze sa istorijskim odnosima između Srbije i Hrvatske. U tom smislu, čvrsto prijateljstvo koje postoji između Izraela i Srbije nikada i ni na koji način neće biti ugroženo”, navodi se u saopštenju ambasade.

Ambasada je dodala da je dokaz prijateljstva i posjeta predsjednika Izraela Ruvena Rivlina, koji je “izrazio jasan stav kada je riječ o sjećanju na prošlost”.

Direktor Centra kancelarije “Simon Vizental” u Jerusalimu i lovac na naciste, Efraim Zurof, kritikovao je učešće izraelskih borbenih aviona u obilježavanju operacije Oluja u Hrvatskoj.

I ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević oštro je kritikovao učešće izraelske vojske u ovoj ceremoniji.

Stanojević je u izjavi za list Tajms ov Izrael kazao da je Srbija “duboko razočarana” zbog učešća izraelskih aviona i pilota na vojnoj paradi kojom se proslavlja ta vojno-policijska akcija iz 1995. godine protiv Republike Srpske Krajine.

(Mondo)

Previous Crna Gora ne miruje zbog oficira vojske u Kninu, zatražena sjednica Skupštine
Next Tužilaštvo BiH godinu dana ćuti o zapljeni 82 kg heroina

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *