Radnici hodroelektrane STARADALI U ŠAHTU dubokom 15 metara


Tri poginula i osam povrijeđenih radnika, epilog je strahovite eksplozije koju je izazvalo curenje otrovnih plinova u Hidrocentrali u Kostelima kod Bihaća.

Nastradali su Admir Mulić zvani Dado, Elvis Salihodžić i Sead Mujić.

Samir Piralić, njihov radni kolega koji je bio u blizini eksplozije, zbrinut je u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću i, prema posljednjim informacijama, on je van životne opasnosti.

Oni su kritičnog dana, radili na redovnom godišnjem održavanju i remontu postrojenja.

Sedam osoba, među kojima i radnici „Elektroprivrede“, obezbjeđenje i četiri medicinska tehničara iz Službe hitne pomoći, koji su pomagali prilikom izvlačenja i pružanja pomoći unesrećenima, žalilo se na probleme s disanjem. I njima je ukazana ljekarska pomoć u bihaćkoj bolnici.

Prvi su na mjesto događaja stigli medicinari bihaćke Hitne službe, a potom i vatrogasci, koji su izvlačili stradale radnike. Tada su i oni osjetili djelovanje gasa. I pored svega, pokušali su reanimirati stradale, ali bezuspješno.

Admir Behić, povrijeđeni medicinar Hitne pomoći, prvi se našao na mjestu nesreće.

– Trojicu bez svijesti zatekli smo u jednom šahtu dubokom 15 metara. Četvrti je bio pored. Kako nismo mogli sići, jer su se osjetili gasovi, radnika koji je tada bio u kritičnom stanju, prevezli smo u bolnicu i pozvali vatrogasce da izvuku ostale. Kad su ih vatrogasci izvukli, pokušali smo ih reanimirati, ali bezuspješno – kazao je Behić, koji je i sam zbrinut u bihaćkoj bolnici.

Foto: Avaz/RAS Srbija

Tužilaštvo USK otvorilo je opsežnu istragu tokom koje je, prema preliminarnim rezultatima, utvrđeno da radnici život nisu izgubili usljed eksplozije.

Tehnička pravila

– Na osnovu do sada utvrđenih činjenica, isključuje se mogućnost da je nasilna smrt nastupila zbog eksplozije, havarije, požara ili sličnih hemijskih reakcija usljed kojih dolazi do oslobađanja energije. Ne isključuje se mogućnost da je nasilna smrt uzrokovana otrovnim gasovima koji su dospjeli u prostoriju u kojoj su se izvodili radovi. Utvrđuje se jesu li radovi izvedeni u skladu sa propisima i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama na radu. Od „Elektrodistribucije Bihać“ vrši se izuzimanje dokumentacije koja se odnosi na propise iz oblasti zaštite na radu – saopštili su, između ostalog, iz Tužilaštva USK.

Povrijeđene obišao premijer USK

Povrijeđene je obišao Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona. Ističe da je ovo prilika da se ispita u kakvim uslovima rade zaposleni HE i je li se nesreća mogla spriječiti.

– Pokušao sam doći i do objekta u Kostelima, ali nisam mogao. Htio sam pitati koji su tehnički uslovi, koliko godina unazad je provjeravano tehničko stanje objekata, brine li firma o porodicama poginulih… Međutim, nisam mogao stupiti u kontakt s ljudima iz „Elektroprivrede“ – kazao je prilikom obilaska unesrećenih prvi čovjek USK.

Šta kaže bivši radnik

Esad Hošić odlično poznaje postrojenje Hidroelektrane. Pratio je njenu izgradnju 50-ih godina prošlog vijeka. Od 1954., kada je puštena u rad, pa do odlaska u penziju početkom 90-ih, radio je kao revizioni mašinista.

– Nije mi samo jasno da je curio plin, a da niko nije primijetio – kazao je Esad Hošić, bivši radnik HE Kostela.

(Avaz)

 

Previous SRBIJA NE BRINE ZA BUDUĆNOST Juniori šampioni Evrope
Next Severina ponovo glumi

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *