Raste broj žrtava razornog zemljotresa, evakuacija turista


Broj poginulih u potresu na indonežanskom otoku Lombok porastao je na 142, saopštio je u ponedjeljak zvaničnik lokalne vlade.

Navodi se da je u toku evakuacija oko 900 stranih i domaćih turista sa grupe malih ostrva Žili kod Lomboka.

Oko 200 turista već su napustili tri ostrva, oko 700 još čeka evakuaciju, rekao je portparol nacionalne agencije za upravljanje katastrofama Sutopo Purvo Nugroho, prenosi agencija Frans pres.

Sutopo je rekao da je šteta od zemljotresa ogromna na sjevernom dijelu ostrva Lombok, kao i da spasioci još nisu uspjeli da stignu do nekih dijelova.

Spasilačke ekipe ne mogu da se probiju zbog srušenih mostova, nestašica struje i puteva blokiranih odronima ili ruševinama, prenosi AP.

Hoteli na malim ostrvima kod Lomboka oštećeni su u zemljotresu poslije koga je uslijedila uzbuna na cunami, što je izazvalo paniku. Brojni turisti tražili su da napuste ostrvca i da budu odvezeni na ostrvo Lombok, gdje je aerodrom.

Drugi predstavnik agencije za upravljanje katastrofama rekao je da je jedan indonežanski turista poginuo na ostrvu Žili Meno a da ih je više povrijeđeno, i da većina ima prelome.

Zemljotres magnitude 6,9 pogodio je juče indonežansko ostrvo Lombok, a bio je na maloj dubini od 10,5 kilometara, s epicentrom oko dva kilometra jugoistočno od Loloana. Zemljotres se osjetio i na Baliju susjednom ostrvu i najposećenijem mjestu u Indoneziji.

Poslije zemljotresa uslijedilo je više manjih potresa juče i danas što je izazvalo novi strah, a ljudi su tražili uzvišice da se sklone od mogućeg cunamija.

Najveći broj žrtava nalazi se u planinskoj zoni na sjeveru Lomboka, daleko od glavnih turističkih lokacija na jugu i zapadu ostrva, koja su popularna među posjetiocima zbog plaža i lijepih predjela za šetnju.

Ovo je drugi težak zemljotres za nedelju dana koji je pogodio Lombok. U zemljotresu 29. jula poginulo je 16 ljudi, a stotine kuća je oštećeno. Neke od tih kuća srušile su se juče kada je novi zemljotres udario ostrvo.

(Agencije)

Previous Blokade širom Federacije ako ne bude sjednica oba doma Parlamenta FBiH
Next Dačić: Hrvate da bude sramota

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *