Sin Osame bin Ladena OŽENIO kćerku GLAVNOG OTMIČARA aviona 11. septembra i sprema osvetu za smrt oca


Sin bivšeg vođe Al Kaide Osame bin Ladena, Hamza bin Laden, oženio se kćerkom Mohameda Ata, glavnog otmičara aviona tokom terorističkog napada 11. septembra.

Ovu informaciju listu Gardijan potvrdila su Osamina polubraća Ahmad i Hasan al-Atas. Rekli su takođe kako vjeruju da je Hamza dobio višu poziciju unutar Al Kaide i da priželjkuje osvetu za smrt svog oca koji je upucan tokom vojne akcije u Pakistanu.

Hamza bin Laden je sin jedne od tri preživjele supruge Osame bin Ladena, Kairija Sabare, koja je živjela sa suprugom u Abotabadu, pokraj pakistanske vojne baze gdje je ubijen.

Hamza je postao zamjenik trenutnog vođe grupe Ajmana al-Zavahirija.

– Čuli smo da se oženio kćerkom Mohameda Ata – rekao je Ahmad al-Atas dodajući kako nisu sigurni gdje se nalazi, ali da bi mogao biti u Avganistanu.

Zapadne obavještajne agencije u protekle dvije godine usmjerile su svoju pažnju na Hamzu bin Ladena jer vjeruju kako je on taj koji bi najvjerovatnije mogao da pokrene svoje sljedbenike na akciju.

Njegovo vjenčanje za Atinu kćerku pokazuje kako se organizacija još uvijek čvrsto okuplja oko naslijeđa bin Ladena.

Drugi bin Ladenov sin Kalid ubijen je u vojnoj akciji u Abotabadu, dok je treći Sad ubijen u napadu dronom 2009. godine u Avganistanu. U pismima koja je navodno napisao Osama bin Laden sugeriše se kako je spremao Hamzu da ga zamijeni, dijelom kako bi osvetio Sadovu smrt.

Preživjele bin Ladenove supruge i sinovi vratili su se u Saudijsku Arabiju gdje ih je primio bivši princ Mohamed bin Najef. Ostali su u bliskom kontaktu sa bin Ladenovom majkom Alijom Ganem, koja to potvrdila u intervjuu za Gardijan.

– Kad smo pomislili da je sve to iza nas, došao je Hamza sa pričama kako će osvetiti oca. Ne želim ponovo da prolazim kroz to – izjavio je Hasan al-Atas dodajući kako bi da ima priliku Hamzi rekao da dva puta promisli šta radi i da ne ide očevim stopama.

Porodica tvrdi kako nije imala kontakte sa Osamom bin Ladenom od 1999. godine i da od Hamze nisu primili nikakve poruke, prenosi Blic.

S obzirom na njegov navodni status unutar Al Kaide, američka vlada ga je posebno označila kao globalnog teroristu u 2017. godini što znači da bi mu imovina mogla biti blokirana, a bilo ko je s njim u kontaktu, biće uhapšen.

(Blic)

Previous Večernje novosti: Amerikanci obučavaju i naoružavaju Albance
Next Pred sudom u Strazburu 844 tužbe PROTIV BiH

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *