Mladi miješaju drogu i energetska pića, a onda im ljekari spasavaju živote


Opasan koktel droge i energetskih pića, koji može da dovede i do smrti, hit je među mladima, pa tako sve više njih, među kojima ima i maloljetnika, završava na toksikologiji na VMA upravo zbog konzumiranja ove fatalne kombinacije.

Izlazak vikendom u grad, želja da sve vrijeme budu “u igri”, da ostanu što duže budni i da imaju provod za pamćenje, mnoge mlade tjera na zloupotrebu opasnih supstanci. Posebno zabrinjava i to što su ne samo energetska pića, već i alkohol i narkotici lako dostupni i mogu da se nabave po niskim cijenama.

– Sistematsko uništavanje organizma, koje može imati i smrtni ishod, počinje najpre uzimanjem marihuane, potom se prelazi na kombinaciju energetskih pića sa alkoholom, a u najozbiljnijim slučajevima u brutalnom spoju su i narkotici – objašnjava doktorka Svetlana Vučetić Arsić iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Beogradu.

Kako objašnjava, mladi najčešće kombinuju energetska pića sa alkoholom, ali ih piju i uz ekstazi i amfetamine, rijeđe uz marihuanu.

– Posebno je opasno kada se sve uklopi sa novom vrstom ekstazija koja ima veću količinu MDMA (generičko ime metilendioksimetamfetamin, prim. nov.). Tada imaju poseban osjećaj bliskosti sa ljudima i potrebnu za kretanjem, ali prvo neželjeno dejstvo je gubitak tečnosti za šta su najveći krivac energetska pića. Upravo ova kombinacija, koja može da bude i smrtonosna, osim drastičnog gubitka tečnosti dovodi do problema sa srcem, ali i epileptičnih napada zbog čega mnogi mladi završavaju na toksikologiji na VMA – objašnjava doktorka.

Doktora Vučetić Arsić kaže i da već nekoliko godina upozorava javnost da se povećava broj tzv. novih psihoaktivnih supstanci.

– Njih ima više od 650 i to je jedna paleta droga koja nama i nije tako nova, ali je javnosti, naročito roditeljima teško da prepoznaju o čemu se radi, pogotovo što se ne mogu detektovati na klasičnim pregledima urina – istakla je.

Foto: PIXABAY/PROMO/RAS SRBIJA

Za nijansu manje opasna kombinacija koju bi trebalo takođe ozbiljno shvatiti je kada mladi na žurkama često udružene piju alkohol i energetska pića.

– Kada kombinuju energetska pića sa alkoholom pokreti i koordinacija se u nekom momentu popravljaju jer dolazi do neke vrste balansa. Stimulisani su, mogu da plešu i da se zabavljaju. Međutim, poslije kratkog vremena taj osjećaj se gubi, postaju pijaniji i gube kritičnost u tom smislu – laže doktorka.

Kako objašnjava, energetska pića vuku vodu iz organizma, zbog velike količine kofeina, i izazivaju dehidrataciju.

– U najboljem slučaju biće u stanju opšte malaksalosti, ali ubrzo dolazi do poremećaja srčanog ritma, raste puls, mogu imati osjećaj preskakanja srca, dok na duže staze gledano dolazi do oštećenja jetre – kaže doktorka Vučetić Arsić.

Opasni sami po sebi

Brojna istraživanja svjetskih stručnjaka pokazuju da je više od 68 odsto mladih ljudi uzrasta od 16 do 21 godine, širom svijeta, bar jednom probalo energetska pića. Dešavalo se da upotreba između pet i osam limenki bude smrtonosna.

– Studenti opisuju da je veoma nezahvalno uzimati ih pred ispit jer, iako daju osjećaj energije, jer dovode do dehidratacije zbog čega moraju često ići u toalet što može da bude problematično u takvim situacijama. Upravo zbog sastojaka koje sadrže u sebi, energetska pića mogu da izazovu osjećaj vrućine, promjene na koži i druge nuspojave. Preporuka je da se ne pije više od dva energetska pića dnevno, ali mi često savjetujemo da se ne piju uopšte – zaključuje Svetlana Vučinić Arsić.

(Blic)

Previous Nadal: Đoković je osvojio Vimbldon, zar vam to nije dovoljno?
Next Ovo su kandidati za sve nivoe na predstojećim izborima

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *