U petak počinje 24. Sarajevo Film Festival


Samo nekoliko dana ostalo je do početka 24. Sarajevo Film Festivala, jednog od najznačajnijih regionalnih filmskih dešavanja, koji će se održati od 10. do 17. avgusta.

Festival počinje u petak 10. avgusta projekcijom filma “Hladni rat” Pawela Pawlikowskog, koji će simultano biti prikazan u Narodnom pozorištu i u Ljetnom kinu Raiffeisen.

Publici će film u Ljetnom kinu Raiffeisen predstaviti oskarovac Pawlikowski, koji je za ovaj film osvojio nagradu za najbolju režiju na filmskom festivalu u Kanu.

Dva naslova iz Hrvatske i jedan iz Srbije među deset su igranih filmova iz šire regije Jugoistočne Evrope, odabranih da se bore za Srce Sarajeva.

Ukupno će biti prikazano 266 filmova u 18 programa iz 56 zemalja, a čak 52 filma zabilježiće svjetske premijere, od toga 23 međunarodne.

Asgar Farhadi, iranski reditelj i scenarist, dvostruki dobitnik Oskara, predsjedavaće ovogodišnjim žirijem Takmičarskog programa – igrani film, a ranije je objavljen i sastav žirija u ostalim kategorijama.

Organizatori navode da još od samog početka puštanja u prodaju ulaznica za filmove ovogodišnjeg Festivala, vlada veliki interes publike.

(Mondo.ba)

Previous Pojačan saobraćaj na izlazu iz BiH
Next Odobren izvoz svih vrsta mlijeka iz BiH u EU

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *