Zašto je za Albance važno jezero Gazivode


Ukoliko bi Albanci oteli jezero Gazivode, Priština bi u tom slučaju kontrolisala snabdjevanje strujom i vodom za čitav srpski narod na sjeveru Kosova.

Godinama unazad vodi se polemika oko hidrosistema koji je od strateškog značaja za opstanak Srba u sjevernom delu KiM. Iako vodne kapacitete jezera najvećim dijelom koriste Albanci za termoelektranu „Obilić” i za stanovništvo, jezero Gazivode za srpski narod predstavlja hidroenergetski potencijal od velikog značaja.

Gazivode su u proteklom periodu bile često pominjane kao meta prištinskih vlasti, koje žele da ih uključe u kosovski energetski sistem. Iako se Priština služi trikovima i traži da joj se prepusti upravljanje Gazivodama, a da se kasnije rješava pitanje vlasništva, Srbija je odlučna u tome da ne dozvoli Albancima većinsko upravljanje.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, kazao je da su vještačko jezero i hidrocentrala, trafostanica Valač i RMH kombinat Trepča strateški energetski resursi Republike Srbije na severu Kosova.

– Jezero Gazivode ima oko 380.000 kubnih metara vode uvijek na stanju. Čitav sjever KiM, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Vučitrn i opština Srbica snabdjevaju se vodom sa ovog jezera, a termoelektrana u Obiliću ne bi mogla da radi bez vode sa Gazivoda, kojom se hlade reaktori koji proizvode električnu enegiju – istakao je Đurić.

U ljetnjim mjesecima, ističe Đurić, kada su velike suše, voda sa Gazivoda se prepumpava u Gračaničko jezero, tako da i kad Priština nema dovoljno vode, dobijaju vodu sa Gazivodskog jezera.

Cjelokupnu tenziju oko Gazivoda je dodatno podgrijalo dojučerašnje prisustvo vojnika Kfora, koji su posljednjih dana svojim vozilima praktično blokirali prilaze jezeru.

Pripadnici američkih vojnih snaga povukli su se juče sa prostora jezera Gazivode, a vojnici su tokom jučerašnjeg dana patrolirali magistralom u Zubinom Potoku.

Oko samog vještačkog jezera i hidrocentrale koplja se lome zapravo jer onaj ko ih kontroliše ima pod kontrolom energetske resurse za sjever Kosova, ali i vodne resurse za teritoriju cijelog KiM.

Foto: Tanjug

– Gazivode su imovina Repubike Srbije, a hidroelektrana je u vlasništvi i pod upravom EPS. Čak 90 odsto kapaciteta hidrosistema nalazi se na teritoriji opštine Zubin Potok, odnosno dvije trećine jezera je na teritoriji KiM, a trećina na teritoriji centralne Srbije – objasnio je Đurić.

Gazivode, inače, prihoduju desetine miliona evra godišnje samo od vode, a da ne govorimo o radnim mjestima za Srbe. Imovina ovog cijelog kompleksa je od neprocjenjive vrijednosti.

Uprkos činjenici da se čak 74 odsto površine jezera nalazi na teritoriji opštine Zubin Potok, a 25,9 odsto na teritoriji Novog Pazara i Tutina, Priština tvrdi da je riječ o njihovoj imovini. Prema pisanju kosovskih medija, Priština je kompletnu elektrodistribuciju i elektromrežu, uključujući i Gazivode, već prodala jednoj turskoj kompaniji koja, potražujući plaćeno, ne može da uđe na posjed jezera i hidrocentrale.

Beogradska firma Hidrotehnika-Hidroenergetika je od 1973. do 1977. godine, u ataru sela Gazivode podigla jednu od najvećih brana sa glinenom osnovom u Evropi, po projektu firme “Energoprojekt” iz Beograda. Kamen temeljac za izgradnju brane budućeg vještačkog jezera Gazivode postavljen je na Petrovdan 1972. Položio ga je tadašnji predsjednik Saveznog izvršnog vijeća Džemal Bijedić. Jezero je dužine 24 kilometra, visina brane je 107 metara, u osnovi je široka 460, a duga 408 metara.

(Blic)

Previous Optužnice protiv ljekara i predstavnika farmaceutskih kompanija
Next Toplotni talas širom Evrope

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *