Ćulum: Do sada otkriven 2.031 migrant na teritoriji Srpske


Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je danas da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srpske od početka ove godine na teritoriji Republike otkrilo i privelo 2.031 migranta iz 22 zemlje.

Ćulum je naveo da je najviše migranata – njih 687 otkriveno na području Policijske uprave Bijeljina, a veliki broj i na području policijskih uprava u Zvorniku i Trebinju.

On je rekao novinarima u Banjaluci da je Koordinaciono tijelo za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Srpske zaključilo da na teritoriji Republike, uključujući privatne posjede, ne postoje potrebni kapaciteti, niti uslovi za smještaj i zbrinjavanje migranata, te da će Vlada u slučaju potrebe, u saradnji sa lokalnim zajednicama, obezbijediti svu potrebnu logistiku za njihov humanitarni tranzit preko teritorije Srpske.

“Biće intenzivirana saradnja policijskih uprava i lokalnih zajednica i sa građanima po pitanju otkrivanja ili pronalaženja migranata, te njihovog brzog prelaska preko teritorije Srpske”, rekao je, između ostalog, Ćulum, koji je predsjedavajući Koordinacionog tijela Vlade za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Srpske.

On je istakao da 90 službenika MUP-a Srpske sarađuje sa Graničnom policijom BiH na suzbijanju ilegalnih prelazaka migranata preko granice.

Vlada Srpske je ranije usvojila informaciju o potrebi formiranja Koordinacionog tijela Vlade za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Srpske, čiji je zadatak da operativno sprovodi aktivnosti s ciljem praćenja ulazaka, zadržavanja, kretanja migranata i njihovog što bržeg prolaska kroz Srpsku.

Koordinaciono tijelo čine predstavnici MUP-a – direktor Policije kao predsjedavajući, predstavnici Uprave policije, Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma i policijskih uprava, a članovi su i predstavnici više ministarstva u Vladi, Republičke uprave Civilne zaštite, Crvenog krsta, Saveza opština i gradova i lokalnih zajednica.

(Srna)

Previous Ministarstvo RS osporava zasluge Ministarstva BiH za izvoz mlijeka
Next RAD U PAKLENIM USLOVIMA Poslodavcima važnija zarada od zdravlja radnika

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *