Sastojci koji sprečavaju znojenje


Znojenje je prirodni pokušaj tijela za spuštanje temperature.

Tokom velikih vrućina, ali i u situacijama poput stresa i napetosti, intenzivno znojenje nemoguće je izbjeći bez obzira kakve kozmetičke preparate koristili.

Međutim, postoji nekoliko prirodnih preparata uz koje je moguće smanjiti znojenje.

To su soda bikarbona, crni čaj, jabučni ocat i limun.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je vrlo je praktična smanjenje znojenja. Malu kutiju ove kemijske praškaste supstance možete uvijek imati u torbi. Dovoljno je da uzmete prstohvat sode i malo vode i premažete dijelove tijela gdje se najviše znojite.

Crni čaj

Crni čaj djeluje kao prirodni dezodorans zbog kiselina iz njegovog sastava. U pola šalice vruće vode umočite crni čaj. Vrećice čaja izvadite nakon dvije-tri minute i ostavite da se hlade. Zatim ih možete staviti na dio tijela gdje želite i ostavite da djeluju pet minuta.

Jabučni ocat

Naime, jabučni ocat možete koristiti kao prirodni dezodorans jer uništava bakterije. Dovoljno je da jednom dnevno premažete pazuhe s nekoliko kapljica. Ostale dijelove tijela možete prije spavanja premazati mješavinom ocata i vode. Ovo će također od vas otjerati i komarce.

Limun

Još od davnina, limun je poznat kao odličan stabilizator tjelesnih mirisa, zbog čega se koristi i kod pojačanog znojenja. Samo treba premazati kritične dijelove tijela limunom, ostaviti da djeluje 15 do 30 minuta i isprati hladnom vodom.

(NN/wall.hr)

Previous Robert Redford završava glumačku karijeru
Next Zbog piva nožem usmrtio sugrađanina

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *