Stupio na snagu prvi set američkih sankcija protiv Irana


BELGIUM NATO SUMMIT

Prvi set američkih sankcija prema Iranu, koje su bile ublažene nakon postizanja nuklearnog sporazuma sa Teheranom, stupio je na snagu rano jutros na osnovu izvršne naredbe američkog predsjednika Donalda Trampa.

Taj set sankcija odnosi se na finansijske transakcije u dolarima, iransku automobilsku industriju, kao i kupovinu komercijalnih aviona i metala, uključujući zlato, prenosi AP.

Sankcije koje se odnose na iranski naftni sektor i centralnu banku, trebalo bi da stupe na snagu u novembru.

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je u ponedjeljak izvršnu uredbu o ponovnom uvođenju brojnih sankcija Iranu, najavljujući da će američka politika nametnuti “maksimalni ekonomski pritisak” na tu zemlju.

Tramp je u saopštenju naveo da je međunarodni sporazum o obustavljanju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija “strašan, jednostrani dogovor” kojim je iranska vlada zaradila novac koji koristi za raspirivanje konflikta na Bliskom istoku.

– Pozivamo sve države da preduzmu korake koji pokazuju da se iranski režim suočava sa izborom: ili da promijeni svoje prijeteće, destabilzujuće ponašanje i reintegriše se u globalnu ekonomiju ili da nastave putem ekonomske izolacije -rekao je Tramp.

On je upozorio da oni koji ne prekinu ekonomske veze sa Iranom “rizikuju teške posljedice” prema uvedenim sankcijama.

(Tramp)

Previous Žuti meteoalarm zbog najavljenih visokih temperatura
Next Đoković uz novi nadimak trijumfalno krenuo u Torontu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *