Građani Bihaća izlaze na ulice: Postajemo GETO za migrante


Građani Bihaća izaći će 13. avgusta na ulice i protestovati zbog migrantske krize. Okupljanje, pod sloganom “Zašto baš Bihać”, zakazano je tačno u podne na Gradskom trgu. Bišćani su već krenuli na društvenim mrežama da se organizuju i pozivaju sugrađane da podrže mirno okupljanje.

“Dragi Bišćani i svi ljudi koji vole ovaj grad, pozivam vas da se mirnim, dostojanstvenim skupom okupimo u što većem broju i kažemo “Zašto baš Bihać” ? Zašto samo mi podnosimo teret migrantske krize. Gdje su drugi gradovi? Naša turistička sezona je propala, naši parkovi nisu više za šetnju, naša djeca nisu sigurna! Postajemo GETO za migrante. Ne možemo to dozvoliti! Ovo nije politički skup. Ovo je protestni skup svih građana Bihaća! Borimo se za svoj grad!”, napisao je jedan od organizatora.

Gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, ranije je poručio da se građani ne bune zbog toga što su protiv migranata, nego zato što smatraju da ih državne institucije šalju samo na područje Unsko-sanskog kantona. Broj migranata u tom kantonu iz dana u dan raste, a, prema izvještaju Uprave policije MUP USK, u manje od 20 dana registrovali su 1.241 novog migranta. Do 20. jula, policija je na području USK legitimisala 4.261 migranta, od čega u Bihaću 3.262 a u Velikoj Kladuši 999 migranata.

Zaključno sa 6. avgustom, u Unsko-sanskom kantonu registrovano je 5.502 izbjeglice, od čega ih, samo u Bihaću, boravi 4.163.

(ATV)

Previous Mihajlica 10. na SDS-ovoj listi, Šukalo treći na PDP-ovoj
Next Podgorica odgovorila: Oficir na proslavi “Oluje” “bezazlen civilizacijski čin”

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *