I pješaci na edukaciji zbog KRUŽNIH TOKOVA


Zbog sve većeg broja kružnih tokova u Banjaluci, saobraćajnim pravilima u raskrsnici, pored vozača, trebalo bi što prije naučiti i đake pješake.

Banjaluka će uskoro imati čak deset kružnih raskrsnica po gradu, ali pošto ni mnogi vozači još nisu savladali pravila vožnje, roditelji smatraju da bi pažnju trebalo usmjeriti ka edukaciji najmlađih koji će tim ulicama ubuduće ići u školu.

– Djeci je lako objasniti čekaj na semaforu zeleno i onda pređi ulicu, šta da radimo kada se kod hotela Krajina izgradi kružni tok. Ne znaju ni svi vozači kako se treba ponašati u kružnom toku, kako onda da pustim dijete samo u školu preko tog pješačkog. Nadam se da će bar u školama organizovati neke saobraćajne radionice za djecu  – govori zabrinuta majka iz naselja Aleja centar, čiji sin ovog septembra kreće u treći razred osnovne škole u Boriku.

Da su strahovi roditelja opravdani smatraju i pojedini stručnjaci iz oblasti saobraćaja, te napominju da je novnonastalu situaciju potrebno sistemski rješavati već u đačkim klupama.

– Mnogi vozači svaki dan prolaze kružnu raskrsnicu, pa opet nisu savladali pravila, ulaze u kružni tok pri velikim brzinama, ne daju zmigavac, što je izuzetno opasno po druge učesnike.  Edukacija je potrebna svima, i mladima i starijima. Veliki problem je i što djecu mahom učimo da kao pješaci imaju prednost, ali oni moraju znati i koje su njihove obaveze u saobraćaju, i osnovno obrazovanje tu ima veliku ulogu- napominje predsjednik Udruženja auto škola iz Banjaluke Zdravko Ivić i podsjeća da je za bezbijednost izuzetno važno ispravno sagraditi kružne tokove, sa isturenim pješačkim prelazima, što nažalost nije uvijek bio slučaj u praksi.

Foto: Nikola Morača/RAS Srbija

Predsjednik aktiva direktora banjalučkih osnovnih škola Miroslav Popržen podsjeća roditelje da u većini škola već rade saobraćajne sekcije, ali i uvjerava da će od ove godine više pažnje posvetiti kružnim tokovima.

– Do sada nismo imali priliku toliko da se susrećemo sa kružnim tokovima, ali oni su postali naša relanost, i svakako ćemo skrenuti pažnju nastavnicima koji kroz saobraćajne sekcije rade sa djecom da više obrade tu oblast početkom godine. Mislim i da su pješački prelazi u blizini kružnih tokova mnogo bezbjedniji jer vozači ne mogu postići velike brzine- rekao je Popržen.

Mada su građani skeptični, iz Auto-moto saveza Republike Srpske ističu da su kružne raskrsnice dobro rješenje za umirivanje saobraćaja u urbanim sredinama, te da su njihove prednosti visok nivo bezbjednosti nego kod klasičnih raskrsnica i manje sudarne brzine.

– Sudari motornih vozila sa pješacima ili biciklistima koji prelaze krak kružnog toka isti su kao kod klasičnih raskrsnica samo su posljedice nezgoda daleko manje usljed smanjenjene brzine na ulivu i izlivu iz kružnog toka. Ako ima roditelja koji strahuju zbog prelaska djece na pješačkom prelazu u blizini kružnog toka, treba da se zapitaju šta je opasnije, da li prelaziti na zeleno svjetlo za pješake kada uvijek postoji opasnost da neki neodgovorni vozač prođe na crveno, kada je upaljena uslovna zelena strelica za skretanje u desno, a vozač ne pusti pješaka ili pješački prelaz preći u blizini kružnog toka- poručili su iz AMS i podsjetili da za pješake i bicikliste u kružnoj raskrsnici važe ista pravila kao i u klasičnoj.

Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS kažu da cijelog septembra, povodom početka nastave, tradicionalno organizuju posjete školama, te da će i ovaj put djeci podijeliti bukvare o tome kako se kretati u saobraćaju „Pješke bez greške“, te organizovati saobraćajno-obrazovnu predstavu „Mirka“.

I direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović saglasan je da vozači i drugi učesnici u saobraćaju nisu dovoljno obučeni o korišćenju kružnih tokova, te od jeseni najavljuje razne radionice na tu temu.

– Planiramo održati okrugli sto o pravilnom prolasku kroz kružni tok, da vidimo koji su još dobri načini da upoznamo vozače sa tim, jer velike medijske kampanje i edukativni spotovi mnogo koštaju. Potrebna je i bolja zakonska regulativa, trebalo bi ugraditi neke odredbe i korisna rješenja iz zemalja regiona, da se predvidi horizontalna i vertikalna signalizacija i tako kanališe kretanje u kružnim tokovima. Jer, čim smanjite dilemu kod vozača, odmah ste unaprijedili kretanje u saobraćaju, a samim tim i povećali bezbjednost- ističe Radović.

(Srpska Info)

Previous Bufon: Mbape je “superčovjek”
Next Stručnjaci upoređuju današnja ekonomiju u BiH sa američkom iz tridesetih godina prošlog vijeka

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *