“ŠANŠAN” PRIJETI JAPANU Snažan tajfun približava se Tokiju, ugroženo 100.000 ljudi


Snažan tajfun približava se Tokiju, preteći oblastima na obali Pacifika sjeveroistočno od prestonice obilnim kišama i jakim vjetrovima, što je dovelo do otkazivanja letova i evakuacija u okolnim gradovima, gdje je ugroženo više od 100.000 ljudi.

Centar tajfuna “Šanšan” registrovan je 200 kilometara jugoistočno od Tokija, oko 21:00 sati po lokalnom vremenu, a očekuje se da će se sutra pomeriti ka severu, duž istočne obale glavnog japanskog ostrva, možda baš u vreme jutarnje saobraćajne gužve, prenosi Rojters.

UW-Madison CIMSS@UWCIMSS

Category 2 Typhoon nearing . After a close approach to , the storm is forecast to veer to the northeast and not make landfall.

Japanska meteorološka služba upozorila je da bi na Tokio i okolne oblasti moglo da se sruči čak 300 milimetara kiše po kvadratnom metru u roku od 24 sata, do 6 sati u četvrtak, s vjetrovima jačine od 180 kilometara na sat.

“Šanšan” će se najvjerovatnije sporo kretati, što znači da bi obilna kiša mogla u jednoj oblasti da pada dugo, navodi ova služba.

Grad Mobara, istočno od Tokija, naložio je evakuaciju cjelokupnom stanovništvu od oko 90.000 ljudi.

Više drugih gradova u blizini japanske prestonice takođe je nekim stanovnicima naložilo da se evakuišu, pa je broj ugroženih porastao na više od 100.000, navodi državna televizija NHK.

Ista TV stanica prenosi da su aviokompanije otkazale više od 160 letova.

(Tanjug)

Previous Tači: Podjele Kosova nema, mogu da nam se pripoje Preševo, Medveđa i Bujanovac
Next Dodik: Opozicija sprema plan za poništavanje izbora u Banjaluci

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *