Sporna prepiska vaspitača u rukama tužioca


O slučaju sporne prepiske između profila “trinaestogodišnjakinje” i vaspitača banjalučkog vrtića “Zvjezdica” obaviješten je i dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, potvrdila je za “Nezavisne” Maja Đaković-Vidović, portparol ove pravosudne institucije.

“Dežurnog tužioca policijski službenici Policijske stanice Čelinac obavijestili su o internet prepisci. Tužilac je naložio policijskim službenicima da izvrše provjere i dostave izvještaj Tužilaštvu o preduzetim mjerama i radnjama”, saopštili su u Tužilaštvu.

A na društvenim mrežama je, povodom ovog slučaja, reagovala i Ivanka Marković, predsjednica Radne grupe za izradu Zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

“Još jednom napominjem da su svi poslodavci koji u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti ostvaruju neposredan kontakt sa djecom obavezni po zakonu da prilikom prijema u radni odnos ili angažovanja određenog lica za obavljanje poslova koji dovode do neposrednog kontakta sa djecom zatraže od nadležnog organa za vođenje registra podatak da li je to lice upisano u registar”, napisala je Markovićeva.

Aleksandar Milić, psiholog iz Banjaluke, kazao je da su pregledi koji se obavljaju da bi se dobilo ljekarsko uvjerenje pri zapošljavanju u vaspitno-obrazovnu ustanovu ordinacijski.

“To su samo ordinacijski pregledi uz upotrebu užeg dijela instrumenata, intervjua, razgovora… Bilo bi potrebno da se ipak ima radna anamneza o svakoj osobi koja radi u vaspitno-obrazovnoj ustanovi”, naglašava Milić za “Nezavisne”.

Istakao je da su sistematski pregledi povod da se upotrijebi šira dijagnostika te da se klasična dijagnostika uspostavlja samo s pretpostavkom da nema primjedaba na ponašanje te je, kako kaže, dosta oskudna.

“Kod psihopata, a pedofili su jedni od njih, osobine su skrivene i oni se obično dobro predstavljaju, dobri su manipulanti i u zadovoljenju svojih potreba oni manipulišu djecom, ljudima i okolinom”, pojašnjava Milić.

Prema njegovim riječima, radna anamneza se sastoji od praćenja ponašanja osobe od strane stručne službe, odnosno socijalnih radnika, psihologa, pedagoga i upravnog osoblja institucije u kojoj je lice zaposleno.

“Naši ljudi u školama i vrtićima jednostavno ne ulaze u suštinu rada, ne vrše analizu, nemaju znanje i hrabrosti da to uoče. Dođu u ustanovu i kažu ova tri-četiri čovjeka prave probleme, proglasite ih nesposobnim, a to ne ide tako jer mi ne možemo raditi njihov posao, nego zajednički moramo djelovati”, zaključuje Milić.

Podsjećamo, u ponedjaljak se na društvenim mrežama pojavila informacija da se radnik banjalučkog vrtića “Zvjezdica” N.P. dopisivao s maloljetnicom i od nje tražio da mu pošalje eksplicitne fotografije. U grupi “Borba protiv pedofilije”, koja je pomenutu prepisku objavila na društvenim mrežama, kazali su da su slučaj prijavili nadležnim organima.

U porukama on “djevojčici” piše kako će da je čuva i svašta da je nauči, postavlja joj pitanje da li će sve između njih biti u tajnosti te da li su je zanimali muško-ženski odnosi.

“Misliš ono što ima na TV-u kasno, je l'”, stoji u poruci “trinaestogodišnjakinje”, u kojoj se raspituje o kakvim muško-ženskim odnosima je riječ, a na šta joj vaspitač odgovara da ju je uopšteno pitao o odnosima momaka i cura, ali da to uključuje i “to”, odnosno i sadržaje koji se prikazuju kasno na TV-u.

Registar pedofila

U MUP-u RS su kazali da je Zakonom o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece propisan rok od šest mjeseci za uspostavljanje registra ovih lica te da je u toku izrada podzakonskih akata.

“Podaci iz registra mogu se dati organima i organizacijama, ustanovama, institucijama i udruženjima koja u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti ostvaruju neposredan kontakt s djecom, ako za to postoji opravdan interes, kao i drugim organima, organizacijama i ustanovama koje su nadležne za vođenje postupaka za ostvarivanje zaštite prava i interesa djece”, ističu u MUP-u.

(Nezavisne novine)

Previous Bez problema u saobraćaju
Next Izetbegović: Vrijeme da više budemo Bosanci

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *