Srpska u pripravnosti: Groznica zapadnog Nila odnosi živote u regionu


U periodu od 2016. do danas u Srpskoj nije prijavljen nijedan slučaj groznice zapadnog nila, ali Institut za javno zdravstvo RS prati trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji i regionu.

Naime, u Srbiji je do sada devetoro ljudi umrlo od ove bolesti, a registrovana su 102 slučaja obolijevanja, najnoviji su podaci Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” iz Beograda. U odnosu na prethodnu sedmicu, skoro je udvostručen broj tragičnih ishoda, sa pet na devet, a sva četiri nova smrtna slučaja zabilježena su u Beogradu.

U Institutu za javno zdravstvo RS naglašavaju da će, u slučaju pojave oboljelih i na našem području kao i novih preporuka i uputstava za građanstvo, javnost i mediji biti blagovremeno obavješteni.

– Groznica zapadnog Nila je zarazno oboljenje virusnog porijekla koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Virus se ne prenosi među ljudima putem kontakta, niti se može prenijeti sa zaraženih ptica na ljude bez ugriza komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac, je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Virus je dosada izolovan kod 43 vrste komaraca – objašnjava epidemiolog Nina Rodić Vukmir.

Simptomi nastaju 3 do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca, a skoro 80 odsto zaraženih osoba nema nikakve simptome. Oko 20 odsto zaraženih ima blaže simptome kao što su: temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje i ponekad otok limfnih žlijezda ili osipa po tijelu. Teška klinička slika sa zahvatanjem centralnog nervnog sistema (meningitis, encefalitis) javlja se kod manje od jedan odsto inficiranih.

Najlakši i najefikasniji način prevencije bolesti izazvane virusom zapadnog Nila je spriječiti ubod komarca.

(Srpska Info)

Previous NIJE SE NADAO DA ĆE IGRATI Đoković posudio patike Bašiću da odigraju meč u Torontu
Next Pojačan saobraćaj na graničnim prelazima

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *