Mladi košarkaši Kosova još čekaju vize za ulazak u BiH


Predstavnici Košarkaškog saveza Kosova još čekaju vize ispred Ambasade Bosne i Hercegovine u Skopju.

Kako je potvrđeno “Nezavisnim” iz bh. Ambasade trenutno su dva predstavnika KS Kosova ispred zgrade Ambasade, gdje čekaju zvanično odobrenje iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Mladim košarkašim Kosova uskraćen je ulazak u BiH gdje trebaju nastupiti na Evropskom prvenstvu B divizije za kadete koje danas počinje u Sarajevu.

Izvjesno je da večeras neće igrati utakmicu protiv vršnjaka iz BiH, ali su iz Košarkaškog saveza BiH najavili mogućnost odgode za drugi dan ukoliko im viza ipak bude izdata u međuvremenu.

Zbog novonstale situacije najavljena je mogućnost sankcija za Košarkaški savez BiH koji je organizator Evropskog prvenstva.

Iako BiH nije priznala Kosovo ovo ne bi bio prvi slučaj gostovanja njihovih sportista u BiH. Između ostalog prije dvije godine u Tuzli je igrana kvalifikacijska utakmica rukometnih reprezentacija BiH i Kosova.

KS BiH: Pozivamo Crnatka da spriječi katastrofu

KS BiH oglasio se saopštenjem u kojem je pozvao ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka da da saglasnost za izdavanje viza košarkašima Kosova.

“U maju ove godine potpisan je ugovor sa FIBA u vezi održavanja U-16 prvenstva u Sarajevu. Košarkaški savez BiH je obavio neophodne mjere kako bi reprezentacija Kosova na vrijeme dobila vize za ulazak u našu državu. Iz Ambasade BiH u Makedoniji dobili smo obavještenje da su vize pripremljene i da očekuju saglasnost ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka kako bi ih izdali reprezentaciji Kosova. FIBA je 8. avgusta 2018. u pismu upućenom KSBiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH upozorila da su iz Košarkaškog saveza Kosova dobili obavještenje da im je Ambasada BiH u Skoplju odbila izdati vize i da zbog toga ne mogu doputovati u Sarajevo”, navodi se u saopštenju KS BiH.

Dodaje se da je FIBA naglasila da je obaveza organizatora obezbjeđivanje viza učesnicima i da će, u slučaju da to ne bude učinjeno, FIBA sankcionisati organizatora.

“Upozoravamo javnost da bi neizdavanje viza selekciji Kosova moglo nanijeti nesagledivu štetu Košarkaškom savezu BiH, ne samo zbog mogućih sankcija, nego i buduće saradnje sa FIBA koja je u prošlosti imala mnogo razumijevanja za KSBiH te nam pružala vrijednu podršku. Pozivamo stoga Ministarstvo vanjskih poslova na čelu sa gospodinom Crnatkom da, shodno svojim ovlaštenjima, odobri izdavanje viza selekciji Kosova dolazak u BiH i spriječi katastrofu koja prijeti KSBiH”, ističe se u saopštenju.

(Nezavisne Novine)

Previous U BiH od početka godine više od 10.000 migranata, 9.500 izrazilo namjeru za azil
Next Policajac šamarao građanina, ostali posmatrali

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *