Nova školska godina počinje štrajkom?


BIHAĆ – Sindikati prosvjetnih radnika u Unsko-sanskom kantonu ponovo su zaprijetili da će nova školska godina u septembru započeti štrajkom zaposlenih u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

U sindikatima ističu da su na ovakav korak primorani jer se Vlada oglušila na njihove zahtjeve i poziv na dijalog.

“Krajem protekle školske godine organizirali smo polusatne štrajkove upozorenja kako bismo poslali upozorenje vlastima u USK. Međutim, oni su to ignorisali i preostalo nam je jedino da pristupimo organizaciji generalnog štrajka početkom naredne školske godine i već smo pokrenuli odgovarajuću proceduru”,  kažu u sindikatima.

Podsjećaju da traže da se izmjenama kolektivnog ugovora reguliše plaćanje minulog rada, s obzirom na to da su jedini budžetski korisnici koji ne primaju sredstva po ovom osnovu.

Također, zahtijevaju i donošenje pravilnika o napredovanju, izmjenu pedagoških standarda za radna mjesta koja nisu adekvatno plaćena te isplatu zaostalih dugovanja za tople obroke, nadoknade za prevoz i ostale zakonske prinadležnosti.

Sindikati prosvjetara nezadovoljni su i stalnim najavama o tehnološkom višku u obrazovnim ustanovama, zapošljavanjima mimo propisanih zakonskih procedura te neizvršavanja sudskih presuda u korist prosvjetnih radnika.

Upozoravaju i na drastičan pad broja učenika u školama, pa se tako procjenjuje da će u predstojećoj školskoj godini u osnovnim i srednjim obrazovnim ustanovama u USK biti oko 600 učenika manje nego prošle godine. U sindikatima su potvrdili da sutra nastavljaju razgovore sa predstavnicima Vlade USK, ali ističu da ne očekuju pomake.

(Nezavisne Novine)

Previous Švajcarci zbog Albanca tjeraju Petkovića
Next Bilans sedmogodišnjeg rata u Siriji: 350 hiljada života i 400 milijardi dolara štete

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *