Tanker ugrozio isporuku goriva u BiH


PLOČE, BANJALUKA – Zbog tankera koji je u petak, prevozeći oko 27.000 kubika nafte, udario u hrvatsko pristanište Ploče i izazvao višemilionsku štetu, biće ugroženo i tržište BiH.

Kako je “Nezavisnim” u petak potvrđeno iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Republike Srpske, budući da jedan dio distributera iz RS i Federacije BiH nabavlja gorivo iz luke Ploče, ugrožena je i isporuka goriva.

“Svakako da će više distributera iz FBiH biti ugroženo novonastalom situacijom nego onih u RS”, navode iz Grupacije.

Dodaju da je luka Ploče samo jedan od načina na koji gorivo stiže u BiH te da BiH zbog toga neće ostati uskraćena za isporuku.

Na pitanje da li je moguće da zbog ovog scenarija u luci dođe do promjene cijene nafte u BiH, iz Grupacije tvrde da je moguće, ali da to ipak zavisi od alternativnih dobavljača i njihovih uslova.

Jedan dio distributera u BiH gorivo nabavlja iz rafinerije Brod, dok neki distributeri gorivo uvoze iz rafinerije u Pančevu, Sisku i iz Slovenije i Mađarske.

Tanker koji je udario u pristanište u more je odvalio dio doka i aparaturu za iskrcavanje nafte i plina, zbog čega pristajanje do daljeg neće biti moguće, a šteta se, prema prvim procjenama, mjeri u milionima evra

Kako pišu hrvatski mediji, do nesreće je najvjerovatnije došlo zbog greške pri manevru broda, a s obzirom na to da je pristanište uništeno, ni drugi brodovi ne mogu prići u luku Ploče i iskrcati teret.

“Kako je velika potražnja za naftom, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, lučka su skladišta prazna i takva će ostati ko zna koliko dugo. Zbog zabrana isplovljavanja, prema zasad dostupnim informacijama, distribuciju nafte preuzeće skladišta u Solinu i Rijeci. Riječ je o milionskim štetama koje trpe luka Ploče i naftne kompanije, što će, prema međunarodnom pravu, morati nadoknaditi brodarska kompanija “STI Poplar”. No, o tome će konačnu riječ reći inspekcijske službe i stručnjaci za pomorsko pravo”, navode hrvatski mediji.

(Nezavisne Novine)

Previous Amerikanci otkrili vještačka ostrva u Južnom kineskom moru
Next Marija Zaharova plesala uz trubače

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *