Projekat “Putevi Valtera” dovodi 100.000 kineskih turista


Projekat “Putevima Valtera”, koji su predstavnici BiH i Srbije nedavno predstavili na Samitu zemalja jugoistočne Evrope s Kinom, ima za cilj da u ove dvije zemlje dovede stotine hiljada turista narednih godina.

Statistike u BiH govore da je prethodnih godina broj ovih turista upetorostručen, a nadležni se slažu da je to velika prilika koju treba znati iskoristiti.

– Imajući u vidu viznu liberalizaciju i ovaj projekat, naše ambicije su da broj turista za godinu bude dva ili tri puta veći. Ja sam govorio o cifri od 100.000 i mislim da je to dostižno. Mislim da je to velika šansa za cijeli region, kazao je za Radio Slobodna Evropa Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

S obzirom na to da je zvanično oko 300 miliona ljudi odgledalo taj film, a barata se čak i cifri od oko 700 miliona, primijećeno je da je to veliki potencijal, kazala je Azra Džigal, savjetnica ministarke okoliša i turizma FBiH.

– Imali smo određene prereke kada je riječ o dolasku tih turista, a prva prepreka je bio vizni režim koji je bio na snazi, a koji je odnedavno riješen, kazala je Džigal.

Tokom aranžmana kineski turisti obilaze Beograd, gdje posjećuju Kuću cvijeća i sve destinacije koje su povezane sa bivšim komunističkim sistemom.

– U Sarajevu obilaze stari grad i lokacije gdje se snimao Valter brani Sarajevo. Smatram da im se ne može samo predstaviti Valter, nego im moramo dati kompletnu sliku Sarajeva, kaže za RSE Denis Hajdarević, iz turističke agencije Nebo tours.

(SrpskaInfo)

Previous DW: Šta su ekonomske sankcije donijele Rusiji?
Next Cicipas izbacio Noleta, u finalu Toronta

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *