MIP ne želi da otkrije koji su ambasadori za penziju?


Ministarstvo inostranih poslova BiH nema pravni osnov za donošenje rješenja o penzionisanju ambasadora, koji su ispunili starosne i godine radnog staža.

Na taj način odgovaraju iz Ministarstva nakon što su državni revizori u finansijskom izvještaju za prošlu godinu ove institucije otkrili da je 8 ambasadora ispunilo sve uslove za penziju, ali da resorno ministarstvo nije ništa preduzelo po tom pitanju.

– Nesporno je da u MIP BiH na poziciji šefa diplomatsko-konzularnog predstavništva ima određeni broj osoba koja su stekla uslove za odlazak u penziju po osnovu godina staža ili godina života. Međutim, s obzirom na njihov radno-pravni status i činjenicu da se radi o osobama koja su od strane Predsjedništva BiH imenovana na tu funkciju, MIP nema pravni osnov da ih penzioniše – navode u resornom ministarstvu za Srpskainfo.

Međutim, u MIP-u su odbili da odgovore na upit ko su ambasadori koji su ispunili sve uslove za penziju, te su naveli da je isti stav po ovom pitanju zauzelo i Ministarstvo pravde BiH.

– Tek nakon okončanja funkcije, ukoliko se radi o karijernim diplomatama, pokreće se procedura penzionisanja i upućuje Agenciji za državnu službu BiH zahtjev za donošenje rješenja. U slučaju prestanka funkcije nekarijernih diplomata, rad u MIP BiH prestaje na osnovu odluke Predsjedništva BiH i takve osobe sva prava i obaveze po osnovu radnog odnosa, pa i penzionisanje, ostvaruju kod ranijeg poslodavaca kod kojeg su u stalnom radnom odnosu – ističu u MIP-u.

Objašnjavaju da je ispravnost ovakvog postupanja potvrđena stavom Agencije za državnu službu koja je navela da je imenovanje abasadora od strane Predsjedništva BiH na određeni period, iako u međuvremenu dolazi do sticanja uslova za odlazak u penziju u toku 2017. godine, postupak pokretanja penzionisanja može se započeti pred isticanje sa dužnosti ambasadora.

– Ministarstvo, dakle, preduzima sve mjere i radnje u postupku penzionisanja imenovanih osoba kada se steknu za to utvđeni zakonski uslovi – navode iz resornog ministarstva.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Državni revizori su dali Ministarstvo inostranih poslova BiH mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje zbog prekomjernog zapošljavanja, zbog trošenja novca na putovanja, te zbog nedostataka u postupku javnih nabavki. Kako su naveli, u prošloj godini je na neto plate za 275 zaposlenih u DKP-ovim potrošeno skoro 13,5 miliona maraka.

Predstavnici BiH u svijetu su na vozni park potrošili 704.274 KM, od čega za gorivo 232.880 KM, opravku i održavanje vozila (227.024 KM), izdatke za registraciju i osiguranje (195.393 KM), auto gume (20.973 KM) i pranje vozila (28.004 KM).

– U toku 2017. godine nabavljeno je 10 motornih vozila za koje je potrošeno 454.261 KM, a vozila su nabavljena za potrebe DKP-ova BiH u Abu Dabiju, Atini, Beogradu, Budimpešti, Bukureštu, Briselu, Oslu, Rijadu i Vatikanu, uz primjenu Pravilnika o ugovorima koje dodjeljuju DKP-ovi i misije BiH – naveli su državni revizori.

Izdaci za zakup smještaja i opreme u diplomatsko-konzularnim predstavništvima iznosili su 5.086.299 KM bez donacija.

– Od ukupno realizovanog iznosa (5.515.960 KM) najveći dio se odnosi na zakup prostora i zgrada u DKP-ima BiH (5.255.112 KM ili 95 %). Navedeni iznos je realizovan iz budžetskih sredstava (4.867.856 KM) i sredstava donacija (134.746 KM). Realizacija predmetnih izdataka je vršena na osnovu zaključenih ugovora za smještaj ambasada i konzulata u DKP mreži – naveli su revizori.

(Blic)

Previous Kako da otkrijete da vam je veza u krizi?
Next U šumama istrunu plodovi u vrijednosti od 360 miliona KM

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *