Dragoslavu Kosmajcu vraćeno jemstvo i zaplijenjena imovina


BEOGRAD – Dragoslavu Kosmajcu vraćeno je jemstvo od 200.000 evra i nekoliko lokala koji su mu bili privremeno zaplijenjeni, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde Srbije.

Nakon pravosnažne presude kojom je krajem oktobra Kosmajac (64) oslobođen od optužbi za podstrekavanje na zloupotrebe, njemu je vraćeno jemstvo od 200.000 evra i 20-tak lokala koji su mu bili privremeno zaplijenjeni tokom krivičnog postupka pred Višim sudom u Beogradu.

Što se tiče neosnovanog lišenja slobode i pritvora u kojem je bio četiri mjeseca, Kosmajac nije podnio molbu za sporazum o naknadi štete komisiji Ministarstva pravde, rečeno je Tanjugu u ministarstvu.

Tokom privremene zapljene lokala, koja je trajala skoro četiri godine, njima je uz obavezu “dobrog domaćina” upravljala, odnosno davala ih u zakup Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde.

Lokali su nastavili da rade i poslije zapljene, ali je kiriju od zakupa ubirala Direkcija.

Sada je u toku je prebacivanje novca koji je prihodovan izdavanjem nepokretnosti koje su bile privremeno oduzete, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

“Postupak prebacivanja novca biće okončan kada se okonča postupak plaćanja eventualnog poreza na prihod od izdavanje nepokretnosti”, naveli su u Direkciji.

Jemstvo od 200.000 evra koje je položio kako bi se branio sa slobode, takođe mu je vraćeno, nakon pravosnažne odluke o vraćanju jemstva od 3. decembra”, rekla je za Tanjug portparol Višeg suda Bojana Stanković.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Kosmajca od optužbi da je dvojicu geodeta podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja kako bi mu pripala parcela na Zvezdari koja je u vlasništvu države.

Tom odlukom odbijena je žalba tužilaštva i potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda kojom su Kosmajac, Dragi Milidrag i Milan Rapajić odlobođeni zbog nedostatka dokaza da su izvršili krivična djela.

Državno pravobranilaštvo kao predstavnik Republike Srbije upućeno je na parnicu radi ostvarivanje svog imovinsko-pravnog zahtjeva.

Kosmajcu je poslije hapšenja 9. novembra 2014. godine odlukom Višeg suda bilo privremeno zaplijenjeno dvadesetak lokala u Beogradu.

Četiri mjeseca kasnije, pošto je uplatio sudu jemstvo od 200.000 evra, 10. februara 2015. Kosmajcu je ukinut pritvor i pušten je da se brani sa slobode.

On je prije hapšenja bio dovođen u vezu sa trgovinom narkoticima, ali za to nikada nije optužen.

(Tanjug)

Previous Uhapšena tri lica sa falsifikovanim dokumentima Grčke
Next Bekam preuzima 10% akcija Salford Sitija

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *