Evropska unija pozdravlja najavu Kurtija o taksama


epa08190840 Leader of the Self-determination (Vetevendosje) party Albin Kurti holds a speech during the parliamentary session to elect the new Prime Minister of the Republic of Kosovo in Pristina, Kosovo, 03 February 2020. Albin Kurti was elected the new Prime Minister of the Republic of Kosovo during the session. Early elections took place in October 2019 following Ramush Haradinaj's resignation as Kosovo's prime minister after a war crimes court in The Hague summoned him for questioning as a suspect. EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Evropska unija pozdravila je najavu premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, da će Kosovo djelimično i uslovno ukinuti takse na robu iz Srbije i BiH, uz ocenu da je to prvi korak i da očekuju više detalja.

Ovaj korak može imati pozitivan efekat na obnavljanje regionalne trgovine i mogao bi omogućiti obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kojem posreduje Evropska unija, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

EU navodi da je izgubljeno previše vremena i da je hitno potrebno obnoviti povjerenje.

Dodaje se da “Srbija i Kosovo moraju da kreiraju okruženje pogodno za nastavak dijaloga, u korist obje strane”.

– Visoki predstavnik Džozep Borel spreman je da odigra svoju ulogu posrednika u dijalogu – navodi se u saopštenju.
Kosovski premijer Aljbin Kurti u četvrtak je na vanrednoj konferenciji za medije u Prištini najavio ukidanje taksi na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 15. marta, a ukidanje svih taksi od 1. aprila na 90 dana.

Specijalni američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je da SAD ne podržavaju polu mjere kosovskog premijera Aljbina Kurtija o djelimičnom ukidanju taksi na robu iz centralne Srbije

– Naša pozicija je sasvim jasna: takse moraju biti potpuno ukinute. Gospodin Kurti pravi ozbiljnu grešku – i to je jasno stavljeno do znanja kosovskom predsjedniku Hašimu Tačiju u Bijeloj kući – napisao je Grenel na Tviteru.

Previous U BiH mokri i klizavi kolovozi
Next Ljubav u doba korone

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *