“Julski ustanak 1941. godine odraz slobodarskih težnji”


Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas na obilježavanju 81 godine od antifašističkog ustanka u BiH da je julski ustanak 1941. bio odraz najsvjetlijih slobodarskih težnji, ali i borbe za goli opstanak srpskog naroda kojem je bila ugrožena biološka egzistencija u granicima NDH.

Nakon što je položila vijenac na spomenik palim Krajišnicima u Drugom svjetskom ratu na Banj brdu kod Banjaluke, Cvijanović je naglasila da se ponosom sjećamo hrabrih ustanika i slavne antifašističke prošlosti, na čijim se idealima i vrijednostima temelji i Republika Srpska.

– Јulski ustanak 1941. bio je odraz najsvjetlijih slobodarskih težnji, ali i borbe za goli opstanak srpskog naroda kojem je bila ugrožena biološka egzistencija u granicima NDH. U okolnostima masovnih likvidacija i stravičnog genocidnog terora, borba za slobodu bila je ujedno i odsudna bitka za život i opstanak”, rekla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, upravo zato riječ sloboda u srpskom jeziku ima neprocjenjivo značenje, jer je njeno odsustvo, po pravilu, podrazumijevalo masovna stradanja i egzoduse.

– Pa čak i onda kada je cijena te slobode bila stravično visoka, nismo kalkulisali i čekali ishod rata, već smo od početka hrabro stajali na pravoj strani istorije, nasuprot mračnim ideologijama zla. I zato ćemo uvijek sa ponosom isticati da pripadamo narodu koji je imao dva antifašistička pokreta otpora u okupiranoj Evropi – naglasila je predsjednica Republike Srpske.

Ona je istakla da je to ogroman simbolički i moralni kapital srpskog naroda koji niko ne može ni oduzeti, ni osporiti.

– Ironija je, a i sramota da nam danas lekcije o pogrešnim i pravim stranama istorije drže oni koji su najmanje pozvani da to čine ili oni koji bi nam revidirali istorijske udžbenike i mijenjali školske programe. Naša opredijeljenost je da gradimo razumijevanje i bolju budućnost sa svima s kojima živimo – rekla je Cvijanović.

Ona je navela da to ni u kom slučaju ne podrazumijeva spremnost da se otvore vrata grubom istorijskom revizionizmu, pogotovo ne u našim školama.

– Želimo slobodu i bolji život za generacije koje dolaze. Naša politika je politika mira. Borba za očuvanje ustavnog kapaciteta Republike Srpske je naše trajno opredjeljenje. Želimo dobre odnose sa svim narodima u BiH, ali se nećemo odreći naših ustavnih prava i naše imovine – istakla je Cvijanović.

Ona je ukazala i da se nećemo odreći ni slobodarskih i antifašističkih tradicija utkanih u temelje Republike Srpske, niti žrtvovati slobodu za bilo koje lažno obećanje ili prijetnju, kao što je nisu žrtvovali ni oni kojih se danas sa ponosom sjećamo.

Previous "Šarovićevo neznanje zabrinjavajuće"
Next Dodik: Nakon narednog mandata razmišljaću o nasljedniku

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *