Njemačka će zadržati tri nuklearne elektrane u pogonu


Vladina koalicija lijevog centra danima se prepirala o tome trebaju li i koliko dugo tri nuklearne elektrane koje su još aktivne i nastavljaju s radom.

Njemački kancelar Olaf Šolc odlučio je u ponedjeljak da će tri preostale nuklearne elektrane u zemlji nastaviti raditi do sredine aprila sljedeće godine kako bi se izbjegla moguća energetska kriza.

“Stvoriće se pravna osnova koja će omogućiti rad nuklearnih elektrana Isar II, Neckarwestheim II i Emsland nakon 31. decembra 2022. do najkasnije 15. aprila 2023. godine”, navodi se u pismu poslanom ministru privrede Robertu Habeku i okoline ministarki Stefi Lemke, oboje Zeleni, i ministar finansija Kristian Lindner iz Slobodne demokratske stranke (FDP).

Danima su se vladajući FDP i posebno Zeleni prepirali oko toga trebaju li i koliko dugo tri nuklearne elektrane koje su još uvijek bile aktivne nastaviti s radom.

Na stranačkom kongresu tokom vikenda, Zeleni su odlučili podržati produžnje operacija Isar II i Neckarwestheim II do sredine aprila 2023. ako bude potrebno.

Previous Zelenski: Treba nam što više ruskih zarobljenika
Next Hapšenje u Banjaluci zbog razbojništva

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *