Lavrov ističe da su Moskva i Peking ključni za pravedniji svjetski poredak


Ministar inostranih poslova Rusije Segej Lavrov je na obilježavanju 65. godišnjice Društva rusko-kineskog prijateljstva istakao da Zapad pokušava održati svoju hegemoniju.

Lavrov smatra da kolektivni Zapad koristi najprljavije trikove geopolitičkog inženjeringa protiv Moskve i Pekinga u pokušaju da zadrži svoju hegemoniju.

Ruski ministar obratio se učesnicima međunarodne konferencije pod nazivom “Uloga javne diplomatije u uspostavljanju, oporavku i razvoj rusko-kineskih odnosa”.

“Danas kolektivni Zapad grčevito pokušava da održi svoju hegemoniju, koristeći krajnje beskrupulozne metode geopolitičkog inženjeringa protiv Rusije i Kine, koje je odabrao za svoje glavne protivnike”, rekao je ruski diplomata.

Prema njegovim riječima, s obzirom na ovu situaciju, Moskva i Peking održavaju blisku spoljnopolitičku koordinaciju.

“Veze Moskve i Pekinga su jedan od ključnih faktora u nastojanju da se demokratiziraju međunarodni odnosi i uspostavi pravedniji multipolarni svjetski poredak”, naglasio je Lavrov.

Ruski ministar inostranih poslova je takođe istakao da čvrsta podrška šire javnosti tim naporima ostaje važan alat za unapređenje širokog sistema bilateralne saradnje.

“Aktivnosti naših političara i diplomata bile bi manje efikasne bez podrške javne diplomatije. Njen doprinos promociji nepristrasnog imidža naših zemalja i popularizaciji najboljih dostignuća jednih i drugih u oblasti nauke, kulture i umjetnosti je relevantan i težak”, naglasio je Lavrov, prenosi Kliks.

Previous Objavljeno kako je Bajden "pozelenio" zbog Zelenskog: Mogao je pokazati zahvalnost
Next Patrijarh osveštao rusko carsko zvono u manastiru Bošnjani

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *