Štrbac: Nepoznati muškarac prevario i Banjalučane


Direktor Dokumantaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je da mu se javila porodica iz Banjaluke koja je bila žrtva prevare o kojoj je “Veritas” ranije obavijestio javnost, a odnosila se na izbjeglice iz Hrvatske i BiH koji na području Beograda imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

Štrbac je rekao Srni da je u pitanju isti prevarant i isti model prevare, s tim što se beogradski prevarant predstavio kao Dragan iz Razvojnog fonda Srbije, a prevarenim Banjalučanima kao Slobo iz Razvojnog fonda BiH.

On je naveo da je osoba, koja se predstavila kao Slobo, uputila prevarenim Banjalučanima hitan poziv da dođu u Beograd i donesu 400 evra da bi zauzvrat dobili “jedinu neraspoređenu donaciju iz EU od 15.000 evra”.

Pri tome je, dodao je Štrbac, napomenuo da im izlazi u susret i da, s obzirom da je riječ o posljednjoj donaciji, neće biti raspisivan konkurs.

Štrbac je ispričao da je poroica iz Banjaluke dala novac sinu koji ima 21 godinu i on je došao u Beograd pred Dom omladine u Makedonskoj i tu “Slobi” predao ne samo traženih 400 evra nego 1.000 KM.

“To je bio petak, 7. oktobar, a Slobo je mladiću rekao da njegov otac dođe u naredni četvrtak na potpisivanje ugovora”, prenio je Štrbac.

Štrbac je dodao da je mladić odmah po susretu sa “Slobom” javio majci da mu taj čovjek ne uliva povjerenje ni ponašanjem ni izgledom, a da mu je posebno sumnjivo to što tvrdi da ima kancelariju u Beogradu, a da je iz Razvojnog fonda BiH.

Ona je majka, priča Štrbac, odmah pozvala navodnog Slobu na telefon, koji je odmah bio isključen.

“Mi smo uporedili te telefone. Prevarant ima isti modus oparandi, hvata naivne ljude, odnekuda dobije podatke o njima. Konkretno za stranku koju je prevario u Beogradu dobio je podatke iz naše kancelarije”, rekao je Štrbac.

On je dodao da mu je prevarena Banjalučanka čiji su inicijali B.G. poslala mejl i opisala situaciju u kojoj se našla njena porodica, te napomenuo da su se ponovile i situacije i mjesto predaje novca kao u slučaju prevarenih u Beogradu.

Prema riječima Štrbca, lice koje je oštećeno od navodnog Dragana u Beogradu sutra će ići na razgovor kod glavnog inspektora u Beogradu.

“Postoji mogućnost da ga u Inspektoratu imaju u evidenciji. Prevareni su ga vidjeli. Znaju da ove pare neće dobiti nazad, ali im je žao da su nasjeli i željeli bi da upozore javnost”, rekao je Štrbac.

Previous Sarajevo kao divlji zapad: Bačena bomba na kuću, oštećena fasada
Next Gorio golf dva na parkingu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *