Dodik o zajedničkom nivou vlasti: Ne postoji namjera ulaska u koalicije, već samo partnerstvo


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da postoji spremnost za razgovore sa “osmorkom” o zajedničkom nivou vlasti, ali da ne postoji namjera ulaska u koalicije nego samo partnerstvo za rješavanje problema.

“Ja sam razumio da su HDZ i `osmorka` potpisali sporazum koji se primarno odnosi na Federaciju BiH (FBiH). Kada se to završi, a vjerujem da hoće, doći će vrijeme da se razgovara o zajedničkom nivou”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da je princip da oni koji formiraju vlast na nivou entiteta treba da imaju odraz na nivou zajedničkih institucija.

“Ako oni formiraju vlast na federalnom nivou, biće poštovani”, rekao je Dodik i dodao da to nisu klasične koalicije na nivou zajedničkih institucija, nego dogovor o tome da izbornim pobjednicima pripada predstavljanje na nivou BiH i da se pokuša dogovoriti nekoliko važnih pitanja.

Dodik je naglasio da ne postoji namjera za potpisivanje bilo kakvih sporazuma, nego za postizanje dogovora o učešću u zajedničkim strukturama vlasti.

“Očigledno je da neke stvari vrijedne za FBiH nisu vrijedne za Republiku Srpsku i stvari koje su važne za Republiku Srpsku nisu važne za FBiH, ali mi ne treba da se bavimo time i udaljavamo”, rekao je Dodik.

On je poručio da ima mnogo zajedničkih pitanja i naveo primjer da je sa SDP-om dok je ranije bio u vlasti napravljen ekonomski dogovor kojim je predviđena zaštita domaće proizvodnje.

“Sada kada vidimo da smo izgubili stočni fond, da smo izgubili poljoprivredu, sada se vidi koliko je bilo važno da smo prije 10 godina zaštitili poljoprivrednu i stočarsku proizvodnju. Ali, tada je (Zlatko) Lagumdžija iznenada bez razloga izašao iz tog sporazuma i sad nemamo tako nešto”, pojasnio je Dodik.

On je istakao da je spreman za dogovor, ako postoje mogućnosti za razgovore da sudije i tužioce na različitim nivoima, imenuju parlamenti.

“To su velike stvari koje možemo da napravimo. To znači da ćemo rehabilitovati određena povjerenja i ići dalje”, rekao je Dodik.

On je naveo da će predložiti da se ponovo pokrenu dogovori o zajedničkoj izgradnji hidroelektrane na entitetskoj liniji između Travnika i Kneževa.

“To stoji petnaestak godina, jer su odbili ljudi Harisa Silajdžića koji su naslijedili Nermina Nikšića u federalnoj Vladi. Na entitetskoj liniji između Travnika i Kneževa predviđena je izgradnja hidroelektrane čija je brana na teritoriji Republike Srpske, dok je na teritoriji FBiH gotovo dvije trećine potopljenog zemljišta. Mi smo bili dogovorili da zajednički pravimo taj energetski objekat. Evo prilike da rehabilitujemo taj projekat”, rekao je Dodik.

Previous Dobre vijesti za Piksija u Kataru
Next Reakcije iz Srpske: Mahmuljina je trebalo zatvoriti odmah nakon presude

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *