“Treba da im dozvolimo da napadnu Rusiju”


Letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs pozvao NATO da “dozvoli” Ukrajini da koristi oružje koje je isporučio Zapad za udare na rusku teritoriju.

Visoki diplomata je to rekao u intervjuu za “Bloomberg” na marginama sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Bukureštu.

“Konkretno, oružje bi trebalo da se koristi za napad na lokacije koje Moskva koristi za izvođenje raketnih udara na kritičnu infrastrukturu Ukrajine”, sugerisao je Rinkevičs.

“Treba da dozvolimo Ukrajincima da koriste oružje za gađanje raketnih lokacija ili aerodroma odakle se te operacije pokreću”, rekao je on.

Dok je Moskva više puta upozoravala Zapad da ne “pumpa” Ukrajinu raznim oružjem, sugerišući da bi takvo ponašanje na kraju moglo dovesti do direktnog sukoba između NATO alijanse koju predvode SAD i Rusije, Rinkevičs je odbacio takvu zabrinutost.

“Blok ne treba da se plaši eskalacije”, rekao je on.

Letonija je, zajedno sa drugim baltičkim državama, među najglasnijim pristalicama Kijeva u tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine.

Najviši zvaničnici zemlje su u više navrata obilazili Kijev kako bi pokazali svoju podršku, a posljednja posjeta je uslijedila tokom vikenda kada se Rinkevičs, zajedno sa svojim kolegama iz Litvanije, Estonije, Finske, Švedske, Norveške i Islanda, sastao sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.

Posljednjih nedjelja Rusija je u više navrata izvela masivne udare po ukrajinskih elekto mreži i vojnoj infrastrukturi. Napadi su uslijedili nakon eksplozije koja je oštetila Krimski most koji povezuje kopnenu Rusiju sa poluostrvom Krim.

Moskva je direktno okrivila Ukrajinu i njene strane pristalice, odnosno Veliku Britaniju, i opisala je napad kao “teroristički”. Kijev i London su, međutim, negirali svoju umiješanost, prenosi “B92”.

Previous Lavrov: Mora se izbjeći sukob nuklearnih sila
Next Pele ponovo u bolnici

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *