Kostrešević predsjedavajući SEPCA: Najavio formiranje zajedničkih timova Jugoistočne Evrope


Direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević od danas predsjedava Asocijacijom šefova policija zemalja Jugoistočne Evrope (SEPCA), što je, kako ističe, velika čast za Policiju i Srpsku, ali i odgovornost.

Kostrešević je najavio formiranje zajedničkih policijskih istražnih timova radi jačanja regionalne i međunarodne operativne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, sa posebnim akcentom na otkrivanje i sprečavanje trgovine drogom, oružjem, trgovine ljudima i sprečavanje visokotehnološkog kriminala, kao i na operativnu saradnju u oblasti finansijskih istraga i pranja novca.

Policija Republike Srpske je na zasjedanju Generalne skupštine Asocijacije SEPCA u Bukureštu preuzela jednogodišnje predsjedavanje od Policije Rumunije, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske.

Predstavnici policija zemalja Jugoistočne Evrope usvojili su na ovom zasjedanju strateški dokument Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala SEPCA, koji je izrađen u skladu sa metodologijom – SOCTA.

U izradi ovog strateškog izvještaja su učestvovali i kriminalistički analitičari policija zemalja članica Asocijacije osiguravajući podatke i analize koje su doprinijele kvalitetu ovog dokumenta.

Policija Republike Srpske namjerava da tokom svog predsjedavanja izradi strategiju i akcioni plan za sprovođenje ovog strateškog dokumenta, zajedno sa relevantnim međunarodnim partnerima – Italijom, Austrijom, IPA2019, Evropolom, Interpolom i Centrom za sprovođenje zakona u jugoistočnoj Evropi (SELEC), sa kojima već ima uspostavljenu kvalitetnu međunarodnu policijsku operativnu saradnju.

Previous Đajić: Kokain nisam vidio, kamoli da ga koristim!
Next Uz prijetnju pištoljem oteli 20 KM državljaninu Turske, smješten u sigurnu kuću

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *