Državljanin BiH uhapšen zbog prevare sa korona testovima teške 16 miliona evra


Mladić

Policija Kelna je, u saradnji sa italijanskom policijom, uhapsila četiri osumnjičena za prevaru tešku 16 miliona evra sa lažnim korona testovima.

Vođa ove grupe prevaranata je Italijan (31), nastanjen u Kelnu, koji je uhapšen u Lićati na Siciliji.

Ostali pretresi su izvedeni istovremeno u Vupertalu, Hirtu, Zigburgu, Bergiš Gladbahu i Kelnu, gdje su uhapšeni saradnici Italijana: državljanin BiH (46) te dva državljanina Turske (34, 42). Svi oni su uhapšeni u stanovima gdje su i živjeli, prenose Nezavisne.

Njih četvorica su bili pod istragom zbog velike prevare. Pored njih četvorice, uhapšeno je još 22 osumnjičena u Njemačkoj i devet na Siciliji.

A, njihova prevara bila je nevjerovatno jednostavna: oni su preko falsifikovanog pisma došli do povjerljivih podataka pravog centra za testiranje na koronu u Kelnu. Te podatke su iskoristili da se uloguju onlajn preko portala Udruženja ljekara obaveznog zdravstvenog osiguranja u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i registrovali su centar za testiranje u deset privatnih stanova u Kelnu i jednom u Langenfeldu.

„Nikada nije postojao centar za testiranje na koronu, niti jedan test nije urađen“, rekao je glavni policijski službenik Mihael Eser.

„I mi istražitelji smo bili zapanjeni koliko je procedura bila jednostavna“, nastavio je Eser.  U periodu od juna 2021. do maja 2022., banda je na ovaj način prikupila 16,6 miliona evra od KV Sjeverna Rajna – za to bi bilo potrebno 1,9 miliona urađenih testova, a oni su te testove i naplatili. Istražitelji su uspjeli da povrate šest miliona evra. Još uvijek nema traga za preostalih 10.5 milona.

Previous Uz prijetnju pištoljem oteli 20 KM državljaninu Turske, smješten u sigurnu kuću
Next SIPA pretresa zgradu Vlade USK, izuzima dokumentaciju iz kabineta premijera

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *